Alimentatie aanvragen

Transparante communicatie en duidelijke tarieven
Juridische expertise en ervaring
Persoonlijke begeleiding en goede bereikbaarheid

Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben u en uw toekomstige ex-partner de wettelijke plicht om elkaar te onderhouden. Dit betekent dat u de kosten van uw levensonderhoud (en het levensonderhoud van uw kinderen) moet delen. Als u uit elkaar gaat vervalt deze onderhoudsplicht niet, u moet deze kosten dan nog een aantal jaar blijven delen. Als uw toekomstig ex-partner een hoger inkomen heeft kunt u wellicht alimentatie aanvragen.

U kunt bij de alimentatiespecialisten van Advocatenkantoor Simmelink voor het:

Onze advocaten hebben meer dan 15 jaar ervaring met alimentatievraagstukken, niet alleen in het Nederlandse familierecht, maar ook bij internationale scheidingen.

Wanneer kan ik alimentatie aanvragen?

U kunt partneralimentatie aanvragen als u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft, uit elkaar gaat én uw toekomstige ex-partner een hoger inkomen heeft. U kunt zowel voor, tijdens als na de echtscheidingsprocedure alimentatie aanvragen.

Heeft u samen één of meer kinderen onder de 18 jaar? Dan heeft u waarschijnlijk ook recht op kinderalimentatie. Elders op deze website kunt een een gratis berekening van de kinderalimentatie maken.

Hoe kan ik alimentatie aanvragen?

Het antwoord op deze vraagt hangt af van uw situatie. Bent u op dit moment nog bij elkaar maar gaat u binnenkort uit elkaar? Dan wordt de alimentatie tijdens de echtscheidingsprocedure geregeld. Uw advocaat of mediator zal een berekening van de partner- en kinderalimentatie maken, waarna u en uw ex-partner er samen afspraken over kunnen maken. Komt u er niet uit? Dan kunt u de rechter vragen om het alimentatiebedrag voor u vast te stellen.

Bent u al gescheiden en wilt u alimentatie aanvragen, bijvoorbeeld omdat u nu minder inkomen heeft dan tijdens de scheiding? Of omdat er iets anders is gewijzigd in uw situatie of die van uw ex-partner? Dan kunt u een advocaat of mediator vragen een alimentatieberekening te maken en in overleg te treden met uw ex-partner. Loopt dit overleg op niets uit of wil uw ex-partner niet meewerken? Dan kan een advocaat alimentatie voor u aanvragen bij de rechter.

Kan ik alimentatie aanvragen zonder advocaat?

Als u en uw ex-partner samen afspraken kunnen maken heeft u in principe geen advocaat nodig. Het verdient wel aanbeveling om de berekening door een gespecialiseerde echtscheindingsadvocaat of -mediator te laten maken.

Komt u er met uw ex-partner niet uit of werkt uw ex-partner niet mee, en moet u naar de rechter om alimentatie aan te vragen. In dat geval heeft u altijd een advocaat nodig.

Kan ik met terugwerkende kracht alimentatie aanvragen?

In principe is het niet mogelijk om met terugwerkende kracht alimentatie aan te vragen of te wijzigen. Het uitgangspunt is dat de alimentatie pas ingaat op het moment van de uitspraak van de rechter. Vaak wijken rechters wel van deze hoofdregel af. Zij nemen dan de datum waarop het verzoekschrift is ingediend als startdatum voor de alimentatie. De gedachte hierachter is dat uw ex-partner vanaf die datum rekening kon houden met een (gewijzigd) alimentatiebedrag. Een ingangsdatum eerder dan de datum waarop het verzoekschrift is ingediend komt maar heel zelden voor.

Kan ik ook een wijziging van de alimentatie aanvragen?

Ja, dat kan als er iets in uw situatie of de situatie van uw ex-partner is gewijzigd. In dat geval kunt u de alimentatie laten herbereken en de alimentatie (laten) wijzigen. U leest er alles over op onze pagina over het herberekenen van alimentatie.

Kan ik als kind ook zelf kinderalimentatie aanvragen?

Ja, dat is mogelijk, maar alleen als u tussen de 18 en 21 jaar bent. U kunt dan zelfstandig kinderalimentatie aanvragen. De verplichting om kinderalimentatie te betalen eindigt zodra u 21 jaar wordt. Dat is alleen anders als u een beperking heeft of om een andere reden niet in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien.

.